Sportovci bývají dobří podnikatelé. Mají totiž disciplínu
Dvojice kamarádů, co si založila vlastní pekárnu. Sportovci, co se stali podnikateli. Jakých se dopustili chyb, či co používají pro kontrolu provozu jednotlivých prodejen se dočteš níže.
Nebaví tě číst? Koukni na rozhovor!
Jakých chyb jste se při budování svého podniku dopustili, případně co byste udělali lépe?
Vilém: Bylo jich hodně a určitě se nějakých chyb stále dopouštíme, bylo by naivní myslet si, že ne.
Tomáš: Největší chybou by bylo myslet si, že žádná nebyla. Absolutní klíč je neustále na tom pracovat a jít do hloubky. Chyby jsou a budou. Jediná nevýhoda v podnikání je, že každá chyba vás něco stojí.
Vilém: Peníze nebo něco jiného. Je důležité si z ní vzít ponaučení a nastavit si systém tak, aby se už nemohla opakovat. Říkáme tomu školné, protože každá chyba něco stojí. Nikdy jsme nechodili do školy, kde by nás učili, jak vést podnik nebo pekárnu a nemuseli jsme za to platit školné. Takže jej platíme v průběhu.
Jak zvládáte stres?
Tomáš: Vzhledem k tomu, že jsme v něm skoro pořád, tak asi dobře. Asi s tím souvisí i to, že jsme byli sportovci. Věcí, co jsme na začátku vnímali jako katastrofu, si dnes už ani nevšimneme.
Vilém: To je asi součást života. Když člověk odbourá určitý druh stresu tím, že něco vyřeší, objeví se nový. Důležitý je i tým lidí, který jsme dokázali poskládat. Jsou to lidi, kteří dokážou stres rozptýlit. Každý pomůže s něčím a nakonec se to zvládne.
Překvapilo vás něco u zakládání firmy?
Tomáš: Založit firmu a nakoupit stroje není zas takový problém. Spíš nás překvapilo, když jsme koupili nějaký stroj a zjistili jsme, že je nám k ničemu.
Jak motivujete své zaměstnance?
Tomáš: Když k nám přijde někdo nový, setkáme se s ním my osobně. Snažíme se otevřeně komunikovat s každým, aby to bylo férově nastavené. Každý ví přesně co má dělat, kde je jeho místo. Jsme transparentní.
Nějaké tipy na time management?
Tomáš: Tím, že jsme na to dva, je to jednodušší. Každý má na starosti jiné věci, takže nám dobře jde dělba práce i mezi naše zaměstnance.
Vilém: Když se vyskytnou urgentní záležitosti, musíme je vyřídit i když na ně zrovna nemáme čas. To k tomu patří. Snažíme se náš time management vylepšovat, ale pořád má své mouchy.
Máte nějaké motto, kterým se v podnikání řídíte?
Tomáš: Nikdy nedělej to, co dělat nechceš. Děláme jen to, co nás baví.
Vilém: Není to jen o penězích. Když se nám naskytne příležitost něco udělat, musíme si uvědomit, jestli se s tím sami ztotožňujeme.
Jaké předpoklady by měl mít podnikatel?
Tomáš: Určitě musí být cílevědomý. Když jdete podnikat, nikdo nad vámi nestojí, vy jste ten šéf. Musíte si ho dokázat suplovat.
Vilém: Oba jsme jako sportovci při hraní golfu prošli neuvěřitelně těžkým tréninkem. Obecně si myslím, že sporty naučí člověka disciplíně. Velmi dobří sportovci bývají dobří i v byznyse. Jsou zvyklí se sami koučovat a neumí nic nedělat.
Jaké mechanismy používáte pro kontrolu financí?
Tomáš: Vše musí být zaznamenané. Jakou formou to člověk dělá, je jedno. Ať už začínáte a píšete si to do deníčku, nebo máte obří firmu s týmem lidí, co to dělají za vás, musíte mít přehled o tom, co jde dovnitř a co jde ven.
Vilém: Na začátku našeho společného podnikání jsme dostali několik rad. Ta nejdůležitější byla, že si máme všechno psát. Výdaje i příjmy, z nichž se dá pak udělat jednoduchá analýza, kde vidíte, jak na tom jste. Klidně to stačí do excelu.
Jaké další systémy používáte?
Vilém: Máme pokladní systém Storyous uzpůsobený pro gastronomii, který si vše eviduje. Na řízení zaměstnanců používáme Dayswaps, což je systém, který řeší obsazování směn. Každý zaměstnanec si může nastavit pravidelný režim a zvolit si směny. Momentálně také vyvíjíme vlastní interní systém, který pokryje věci, které bychom museli jinak dělat pomocí různých systémů.